Behangpapier verwijderen van gyproc: karton komt mee los. Hoe oplossen?

vraag:

Bij het verwijderen van behangpapier van onze gyprocwanden is het karton in laagjes mee losgekomen. Hoe los je dat op?

antwoord:

Het probleem.

Behangpapier verwijderen van gyproc gaat gewoonlijk heel gemakkelijk. Maar wel enkel indien er vooraf een primer werd aangebracht of dat er geverfd is geweest. Indien dat destijds niet gebeurd is, dan heeft de behangerslijm zich ingezogen in het karton en dan krijg je dat behangpapier er inderdaad niet meer af. Soms als de lijm niet te geconcentreerd was en met een licht behangpapier lukt het nog wel, maar een zwaar papier in meerdere lagen met een “straffe” lijm lukt niet meer. Waarschijnlijk gaat het er op de stroken jointfiller wel heel makkelijk af.

Oplossingen en tips.

Mogelijke oplossingen om je behangpapier er af te halen zijn nat maken met een spons, even laten inweken en dan je papier verwijderen. Eventueel vernevelen met een plantenspuit in plaats van een spons. Eventueel met wat zeepsop omdat dat iets langer kleeft en nat houdt dan gewoon water. Er zijn ook afweekmiddelen te koop in de vakhandel. Je kan ook met een prikroller gaatjes maken in je behang zodat het vocht beter onder het papier kan.

Vermijd afstomen op een gyprocplaat. Dan ga je op een erg agressieve manier stoom in die plaat blazen, waardoor de gipskern vocht gaat opnemen en verzwakken ofwel definitief vervormen door zwelling. Moest je toch graag willen afstomen: zet je behangsafstomer niet op volle kracht en blijf nooit te lang op één plaats afstomen. Bij zwaarder behangpapier kan het zijn dat de bovenste laag er af komt en de onderlaag blijft kleven. Laat die dan eventueel hangen en schuur zoveel mogelijk af. Voor vinylbehang steek je eerst de laag vinyl weg met een plamuurmes en haal je daarna je papier weg.

Herstellingen.

Indien het karton van je gyproc beschadigd is, als het er in laagjes/vliezen is afgekomen dan zijn er meerdere oplossingen mogelijk:

Schuren en plamuren.

  • ofwel licht schuren (zorg dat je niet door het karton zit) dat de grootste oneffenheden weg zijn, een fixeer/aanhechtingslaag zetten en overpleisteren met een dunpleister of een schildersplamuur.
  • ofwel licht schuren, een aanhechtingslaag zetten en daarover een volledige laag pleister, maar dan wel in je pleisterlaag een wapeningslaag in glasvezel over de volledige oppervlakte aanbrengen. In dit geval loop je kans dat de gyprocplaat veel vocht gaat zuigen, iets wat ze mogelijks kan verzwakken. Een gyprocplaat is immers niet gemaakt om daar voor te dienen. Als je toch voor deze oplossing zou kiezen, hou dan ook rekening met een heel lange droogtijd. Dan ga je enkele maanden geduld moeten oefenen alvorens opnieuw te kunnen schilderen of behangen. Hou er in dat geval ook rekening mee dat je wand een centimeter vooruit komt en dat dat invloed heeft op je plinten, deurgaten, stopcontacten, raamopeningen, lichtschakelaars,…

Een extra gyprocplaat?

Ofwel kan j er een extra gyprocplaat voor plaatsen. Zorg dan wel dat je ze vastschroeft in de achterliggende kader, die zal je dan eerst moeten zoeken. Vergewis je er van dat de achterliggende kader stevig genoeg is om het gewicht van een extra gyprocplaat te dragen. Net zoals in de vorige oplossing komt je wand een centimeter vooruit.

Drastische oplossing.

De bestaande gyprocplaten verwijderen en nieuwe platen zetten. Mijn ervaring is dat dat in de meerderheid van de gevallen de meest duurzame oplossing is. Maar niet altijd de meest leuke of vanzelfsprekende…

De twee eerste oplossingen zijn eventueel mogelijk bij zeer lichte beschadiging. In elk geval zal je gyprocplaat verzwakt zijn en is dit eigenlijk een goedkoop en makkelijk lapmiddel dat geen oplossing ten gronde is. Een dergelijke ondergrond is niet te adviseren als pleisterdrager. Als er te veel karton weg is en je haast op de volledige gipskern zit, dan vervang je sowieso je platen. Als je op je nieuwe gyproc opnieuw behangpapier gaat hangen, dan zet je uiteraard eerst een primer.

In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *