Hoe kap ik bepleistering af zonder de moulure te beschadigen?

vraag:

Bij het afkappen van de oude bepleistering is de onderkant van de moulure ook beschadigd. Kan je dat voorkomen? Of kan je dit dan toch nog herstellen en hoeveel kost dat dan?

antwoord:

Het probleem.

Soms komen we in renovatieprojecten het volgende tegen: een oude woning met mouluren waar de bepleistering van de muren in slechte staat is en waar de mouluren nog in goede staat zijn.  De bepleistering  wordt afgekapt en de mouluren gerecupereerd.

De bouwheer kapt ter goeder trouw de mouluren af tot in de rand van de vertanding van de moulure om alzo heel de muurbepleistering te verwijderen.
Foute manier om bepleistering af te kappen onder een moulure. (schematische tekening)

De goede oplossing.

Meestal is het echter beter om om niet in die rand te kappen.  Maar wel ongeveer 2 cm daaronder en ofwel horizontaal ofwel licht naar beneden te kappen. De reden is dat wanneer je in die rand van de moulure kapt, de moulure beschadigd kan worden door de kracht van de slag en er kleine stukjes kunnen afvliegen.

Mochten er eventuele onstabiele stukken inzitten, dan gaan er grotere stukken loskomen en dan zit je met dure herstellingswerken.  Daarenboven is het in de praktijk aartsmoeilijk om terug zeer zuiver met nieuwe bepleistering aan te werken tegen de bestaande moulure. Immers origineel werd eerst die muurbepleistering aangebracht en de moulure daarover. Als je nu omgekeerd pleister tegen een moulure moet aanbrengen… En hoe breed moet je de onderkant van die onderste vertanding maken als er geen refentiepunt overblijft?

Indien je een randje bepleistering van ongeveer 2cm overlaat, kan de stukadoor perfect terug aanwerken aan dat bestaande randje. Dan komt je oude moulure gegarandeerd onbeschadigd uit je verbouwingswerken.

Hoe kap ik op een goede manier bepleistering weg onder een moulure? (schematische tekening)

Als het toch beschadigd is.

In principe is alles te herstellen. Als enkel de onderste vertanding beschadigd is, kan die bijgetrokken worden. Daar is heel veel werk en voorbereiding aan. En bijhorend zit daar een prijskaartje aan vast.

Bij een groter onstabiel stuk is terug fixeren dikwijls veel sneller, goedkoper en zeker zo sterk dan herstellen. Laat je plakker hier dan over oordelen.

In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *