In de reeks "question and answer" overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

vraag:

Ik heb een heel dun oud muurtje met slechte voegen en moet daar electriciteit en een telefoondraad in leggen. Nu durf ik daar niet goed in kappen of slijpen omdat ik er los door ga kloppen vrees ik. Kan ik de draden voor dat korte stukje uit die preflex halen en zo op de muur leggen dat ze in de dikte van de bepleistering komen, of gaat de pleister die draden aanvreten na verloop van tijd?

antwoord:

Op zich zullen de draden niet aangetast worden door de pleister, die kunnen daar wel tegen.

Maar !! Je mag zomaar geen draden uit kabels of preflex peuteren en dan zo inpleisteren en wel om veiligheidsredenen. Er zijn -terecht- behoorlijk strenge reglementen voor het inwerken van draden en kabels in muren. Die reglementen en de uitvoering van elektrische installaties staan beschreven in het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Lees die even na voor je begint. Je hebt veel kans dat je installatie afgekeurd wordt bij de keuring, en je loopt een hoog risico op beschadiging van je draden met mogelijks kortsluiting (vonken, brand) of elektrocutie. Doe dit zeker niet.

Je zal moeten slijpen of freezen, ook voor dat kleine stukje en dan je draden op een correcte manier in de muur leggen.