In de reeks "question and answer" overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

vraag:

Bij het afkappen van de oude bepleistering is de onderkant van de moulure ook beschadigd. Kan je dat voorkomen? Of kan je dit dan toch nog herstellen en hoeveel kost dat dan?

antwoord:

Soms komen we in renovatieprojecten het volgende tegen: Een oude woning met mouluren waar de bepleistering van de muren in slechte staat is en waar de mouluren nog in goede staat zijn waardoor de bepleistering wordt afgekapt en de mouluren gerecupereerd.

De bouwheer kapt de mouluren af tot in de rand van de vertanding van de moulure om alzo heel de muurbepleistering te verwijderen. Meestal is het echter beter om om niet in die rand te kappen, maar ongeveer 2 cm daaronder en ofwel horizontaal ofwel licht naar beneden te kappen. De reden is dat wanneer je in die rand van de moulure kapt, de moulure beschadigd kan worden door de kracht van de slag en er kleine stukjes kunnen afvliegen.

Mochten er eventuele onstabiele stukken inzitten, dan gaan er grotere stukken loskomen en dan zit je met dure herstellingswerken.Een oud onstabiel stuk terug fixeren is dikwijls veel sneller, goedkoper en zeker zo sterk dan herstellen. Laat je plakker hier dan over oordelen. Daarenboven is het in de praktijk aartsmoeilijk om terug zeer zuiver met nieuwe bepleistering aan te werken tegen de bestaande moulure, immers origineel werd eerst die muurbepleistering aangebracht en de moulure daarover. Als je nu omgekeerd pleister tegen een moulure moet aanbrengen... En hoe breed moet je de onderkant van die onderste vertanding maken als er geen refentiepunt overblijft?

Indien je een randje bepleistering van ongeveer 2cm overlaat, kan de stukadoor perfect terug aanwerken aan dat bestaande randje en komt je oude moulure gegarandeerd onbeschadigd uit je verbouwingswerken.

Schets van hoe het niet moet om je bepleistering af te kappen tegen een moulure aan.

Schets van hoe het wel moet om je bepleistering af te kappen tegen een moulure aan.