In de reeks "question and answer" overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

vraag:

Nu we opnieuw gaan schilderen, zien we dat er in 1 muur plaatselijk meer hulten en bulten zitten dan we eigenlijk graag zien. Kunnen we dat daar plaatselijk opnieuw bijpleisteren, maar dan op de verf? (de bedoeling is om daarna de hele muur opnieuw te schilderen)

antwoord:

Technisch kan het wel om te pleisteren op een geschilderde muur en het is in het verleden al dikwijls uitgevoerd met goed resultaat als gevolg. (Af en toe loopt het ook fout). Waar je moet op letten als je pleistert over een geschilderde muur: Je kan dat niet rechtstreeks zo doen, dat heeft veel te weinig aanhechting en dan komt het achteraf los. Je moet eerst op je verf een aanhechtingslaag zetten. Dat bestaat in vele soorten en merken. De bekendste zijn Betocontact (Knauf), Betongrip-Easy (Gyproc) en Canti’plus Highgrip (Cantillana), maar er zijn er ook nog andere (elke leverancier heeft daar wel een product voor).

Vooraleer je je aanhechtingslaag aanbrengt zal je de verf moeten afwassen: stof en vet die daar in de loop de tijd zijn blijven plakken moeten er eerst af. Waar je vooral ook rekening mee moet houden is met je verf zelf, meer bepaald met de hechting van de verf op de ondergrond. Als je bovenop je verf zowel een aanhechting als een pleister aanbrengt, hang je een hele hoop extra gewicht aan je verf en moet je zien dat de verf niet loslaat van de ondergrond, of dat de verf niet destabiliseert tijdens het pleisteren: Er komt immers veel vocht aan te pas en als bepaalde verven lang blijven nat staan... er zijn er die dat echt niet graag hebben...

Waar je ook rekening mee moet houden: normaliter wordt een pleister gezet over een steenachtige ondergrond die meespeelt in de vochthuishouding van de pleister tijdens de droging en de afbinding van de gips (drogen: 70% van het aanmaakwater verdampt terug en afbinden: 30% van het aanmaakwater gaat zich moleculair binden aan de gips en blijft als dusdanig in de pleisterlaag achter). Als je de gips niet op een steenachtige ondergrond zet, maar op een ondoordringbare geverfde ondergrond, dan verloopt je droging en afbinding iets anders en daar zal je mee moeten rekening houden als je de gips afwerkt. Want dan zal hij zich anders gedragen dan normaal.

Als er al verf op je muur staat en je wil dat "plaatselijke" bijwerken, dan lijkt me een schildersplamuur een beter alternatief. Deze producten zijn meer specifiek ontwikkeld voor gebruik op reeds geschilderde ondergronden, ze drogen sneller dan pleistergips (enkele uren voor plamuur tegenover meerdere weken voor gips) en ze zijn achteraf makkelijker te schuren met schuurpapier. Er bestaan plamuren voor elke toepassing: Vulplamuren voor diepe barsten, scheuren, putten,... en uitvlakplamuren om over grotere oppervlaktes een dun laagje te leggen. Kijk wat je nodig hebt en laat je in je verfhandel adviseren. Uiteraard kan je een schilderplamuur (enkele mm) niet zo dik zetten als een pleisterlaag (ruim een cm). Wat in beide gevallen (of je pleister gebruikt of plamuur ) heel belangrijk is, is om vooral de ondergond een ietsje ruw te halen met grof schuurpapier - ontstoffen - afwassen - ontvetten -... De voorbereiding van je ondergrond maakt een hemelsbreed verschil.