In de reeks "question and answer" overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

vraag:

Kan je oude mouluren van het plafond afhalen en elders herbruiken? Bij de verbouwing beneden in de woonkamer is er een deel van de authentieke plafondmoluren gesneuveld, maar we vinden ze mooi en zouden de rest in een kleine kamer willen hangen. Hoe begin je daaraan?

antwoord:

Helaas... die oude mouluren zijn daar ter plaatse tegen je plafond getrokken. Meestal nog in bruine kalkmortel met daarover een dun wit afwerklaagje in gips. Die eraf halen kan enkel met een hamer en een beitel en dan sla je ze helemaal stuk. De enige oplossing is om door je stukadoor een kopie te laten maken van dat profiel en dan boven nieuwe mouluren te trekken. Een identieke kopie van beneden. Die oude mouluren werden gemaakt naar een werktekening van de toenmalige architect (bouwmeester), in de typische stijl van de woning en ze zijn steeds ambachtelijk handwerk.

Eventueel kan de stukadoor in z'n magazijn/werkplaats stukken moulure van 2 à 4 meter lang maken en die dan meebrengen en kleven. Dat is een andere techniek, maar even mooi als het afgewerkt is en je ziet het verschil bijna niet.
Het gevaar hierbij is natuurlijk dat ze onderweg stuk gaan: gipsen mouluren zijn nogal fragiel en als hij door een put of over een verkeersplateau rijdt en ze wippen even op in z'n camionette...

Akkoord dat je dan wel in een andere prijsklasse zit dan "die er even afhalen en boven opnieuw plakken"