Bij het verwijderen van het behangpapier in deze woonkamer kwam een deel van de bepleistering mee los. Een wel meer voorkomend probleem in renovatieprojecten. De onderliggende bruine kalkmortel was hier wel van goede kwaliteit en hing goed vast, maar de witte afwerklaag was heel wat minder sterk en hing beduidend minder vast aan de ondergrond. De eigenaar van de woning stak verder alle losse en onstabiele stukken weg. (Eén enkele hoek werd afgekapt tot op de beton wegens té slecht).

Om terug op te bouwen werd eerst alles zorgvuldig ontstoft en werd een fixatief / aanhechtingslaag aangebracht op de muren. Dit om zowel de zuigkracht van de droge oude bruine mortel te neutraliseren, de stoffige ondergrond te fixeren, als om een goede aanhechting te bekomen voor de nieuw aan te brengen pleisterlaag. Hierover kwam dan over de volledige oppervlakte een nieuwe afwerklaag: een dunpleister (in dikte variërend tussen 1 en 5 mm) en werden de muren volledig glad en schilderklaar afgewerkt.

Extra moeilijkheidsgraad in deze oudere woning was dat de hoekprofielen maar tot op halve hoogte gezet waren (dat heeft een periode de gebuikelijke technologie geweest) en dat het maken van de hoeken dus ambachtelijk diende te gebeuren, net als in vroegere tijden.

Bij het verwijderen van het behangpapier is de bruine kalkmortelbepleistering mee losgekomen.

Een nieuwe afwerklaag werd aangebracht op de oude kalkmortel nadat deze beschadigd werd door het verwijderen van behangpapier.