Oude bruine bepleistering komt los bij verwijderen behangpapier.

Beschadigde bruine kalkmortel bepleistering komt los.

Bij het verwijderen van het behangpapier in deze woonkamer kwam een deel van de bepleistering mee los. Een wel meer voorkomend probleem in renovatieprojecten.

De onderliggende bruine kalkmortel was hier wel van goede kwaliteit en hing goed vast.  Echter de witte afwerklaag was heel wat minder sterk en hing beduidend minder vast aan de ondergrond. De eigenaar van de woning stak verder alle losse en onstabiele stukken weg. (Eén enkele hoek werd afgekapt tot op de beton wegens té slecht).

Om terug op te bouwen werd eerst alles zorgvuldig ontstoft en werd een fixatief / aanhechtingslaag aangebracht op de muren. Dit om zowel de zuigkracht van de droge oude bruine mortel te neutraliseren, de stoffige ondergrond te fixeren, als om een goede aanhechting te bekomen voor de nieuw aan te brengen pleisterlaag. Hierover kwam dan over de volledige oppervlakte een nieuwe afwerklaag. Een dunpleister (in dikte variërend tussen 1 en 5 mm) en werden de muren volledig glad en schilderklaar afgewerkt.

Extra moeilijkheidsgraad in deze oudere woning was dat de hoekprofielen maar tot op halve hoogte gezet waren (dat heeft een periode de gebruikelijke technologie geweest). Het maken van de hoeken diende dus ambachtelijk te gebeuren, net als in vroegere tijden.

Oude bruine kalkmortelbepleistering is losgekomen bij verwijderen van het behangpapier.

Herstelling van oude bruine kalkmortel na beschadiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *