Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Dampkap ophangen in gyprocplafond.

Dampkap ophangen in gyprocplafond. 18 juni 2015 14:12 #1

Ik ga in de keuken zelf een gyprocplafond hangen, maar boven het kookeiland komt een dampkap. Hoe kan ik die dampkap stevig vastmaken zodat niet alles naar beneden komt?

Dampkap ophangen in gyprocplafond. 18 juni 2015 20:16 #2

Het belangrijkste dat je eerst zal moeten bekijken is je dampkap zelf: hoe zwaar weegt ze en wat is de voorgeschreven manier van ophangen. Je hebt heel lichte dampkappen die je kan vastschroeven in het horizontale vlak van je plafond (al zal je daar dan wel plaatselijk extra verstevigingen/ophangpunten moeten voorzien). Er zijn grotere modellen die moet vastgezet worden in een vertikale opkant in je plafondstruktuur (bvb muliplex 18 mm) en er zijn er ook waar je een draagstoel moet voorzien tot in de vaste plafondstructuur. Afhankelijk van die plafondstructuur kan het zijn dat je nog eerst een staketsel moet uittimmeren.

Tweede vraag is welk ophangsysteem je gaat gebruiken voor je gyprocplafond. Ga je voor een plagyp (enkel - dubbel?) of werk je met een metalstudplafond? Om je dampkap te monteren zal je veelal je latwerk moeten onderbreken en dat werkt met plagyp iets makkelijker dan met metalstud. Waar je ook rekening mee moet houden is de doormeter van de afvoer: als je niet veel plaats hebt, en je moet rekening houden met de dikte van de afvoerbuis en de hoogte van je latwerk...

Je zal dus heel de situatie op voorhand moeten bekijken, inschatten en een plannetje tekenen voor de opbouw. Normaliter levert het geen problemen op om een dampkap te integreren in een gyprocplafond. Maar soms is het wel hard nadenken.

Dampkap ophangen in gyprocplafond. 16 juli 2015 13:34 #3

Dank je wel voor de uitleg. Ik heb een dubbel plagyp kader gemaakt met daarin een betonplex van 22 mm vastgeboord in de bovenste latten (en extra lat geplaatst) en dan een paar extra ophangbeugels voorzien. Komt nooit meer naar beneden. :)