Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Plagyp met maar 2 overstaande muren

Plagyp met maar 2 overstaande muren 09 aug 2015 08:31 #1

Hallo,

Ik wil in de keuken een verlaagd plafond hangen,tss 10 en 13 cm verlaging,maar ik heb op 1 plaats maar 3, en op een andere plaats maar 2 muren om muurprofielen tegen te zetten.hoe kan ik in dit geval een plagyp-d systeem ophangen?

Bedankt voor dit handige forum!

Darwin

Plagyp met maar 2 overstaande muren 09 aug 2015 11:22 #2

Wat is er op de plaats waar je geen muren hebt om je plagyp-D in vast te maken? Open doorgang naar naastliggende plaats, ramen, poutrel,...

Plagyp met maar 2 overstaande muren 09 aug 2015 16:42 #3

Het is eigenlijk 1 grote ruimte met een muur, dan poutrel die max 13cm lager dan bestaand plafond komt,dan open ruimte.De overspanning tss De andere muren is max 5m60.

Plagyp met maar 2 overstaande muren 09 aug 2015 21:48 #4

Als ik het goed begrijp, is het 1 grote ruimte met ergens een poutrel en een muur. Je wil graag over een stuk van heel dat plafond een verlaging steken van ongeveer 13 cm, die de poutrel moet ondervangen en aansluit tegen die muur aan. Probleem is dat je geen muren hebt om je plagyp-D tegen aan te werken en dat je ergens midden in de ruimte moet stoppen. Hoe los je dat op?

Eigenlijk redelijk eenvoudig.

Waar ik momenteel geen informatie over heb is de aard van het huidige plafond: is het een plafond onder een houten roostering of is het beton/welfsels/potten&balken/... Moet er een akoestische ontkoppeling gemaakt worden voor contactgeluid van bovenaf? In mijn antwoord ga ik uit van een betonplaat, geluid geen probleem. Het principe is wel hetzelfde in elke andere situatie,maar moet anders opgebouwd worden.

Gyproc plaatsen is geen exacte wetenschap, dikwijls zijn er meerdere oplossingen mogelijk, ik zal beschrijven hoe ik zou werken.
Als je een plagyp plafond (plagyp-S of plagyp-D) moet laten stoppen op een plaats waar geen muur is, bvb midden in een plaats, dan heb je een opkant tot aan het vaste plafond aan. Je begint vanuit die opkant te werken. Je bepaalt eerst de juiste maat en dan plaats je een randprofiel (dat je normaal aan de muur hangt) aan het plafond. Aan dat profiel hang je een strip gyprocplaat van 13 cm (of de hoogte dat je moet zakken). Die strook hangt dus vertikaal en zal de opkant worden. Onderaan de rand van die strook gyproc schroef je dan je randprofiel, net zoals je ze aan de muur zou hangen. Zorg dat die strook gyproc mooi vertikaal hangt. Hou rekening met de dikte van de plaat voor de plaatsing van de profielen.
Als dat klaar is, heb je de opkant gemaakt en kan je van daaruit je plagyp-D hangen/beginnen uitmeten.

13 cm zakken: met welke ophangbeugels ga je werken? plaatdikte 13 mm + 54 mm plagyp-D, rest 63 mm tussen bovenkant primaire profielen en vast plafond.

Poutrel: er zijn diverse methoden om de poutrel te passeren. Ofwel plaats je je latwerk zodanig dat de onderkant van je plaatdragende profielen enkele millimeters onder de poutrel zitten en dan kan je gyprocplaat er juist onder passeren zonder de poutrel te raken. Ofwel als de plaat moet stoppen ter hoogte van de poutrel, zou je ze kunnen kleven op de onderkant van de poutrel.

Detailtekeningen hierover vind je op de volgende pdf inzake plagyp plafonds van de firma Gyproc. Laatste pagina, "verschillende plafondniveau's"

Het is vooral rekenwerk omdat je overal de plaatdikte moet bijtellen of aftrekken. Moet redelijk secuur gebeuren.

Hou ook rekening met eventuele spots voor verlichting of dampkap of verluchtingsroosters of airco of ... die in dat afhangende volume moeten komen. Is die 13 cm voldoende in hoogte? Moeten er ergens verstevigingen in?

Plagyp met maar 2 overstaande muren 10 aug 2015 07:23 #5

Bedankt voor de gedetailleerde uitleg ! Nu heb ik al meer vertrouwen om eraan te beginnen.

Plagyp met maar 2 overstaande muren 10 aug 2015 15:28 #6

nog een klein vraagje ivm de opstand. zou je daarvoor de gewone Plagyp muurprofielen voor gebruiken of de metalstud MHV, die breder zijn om de opstand tegen te vijzen.

en de overgang beton-gyproc ook best met een papierband verstevigen?

alvast bedankt.

Plagyp met maar 2 overstaande muren 10 aug 2015 23:05 #7

Je kan de gewone plagyp randprofielen PU27/48 gebruiken. Het is enkel maar om die kleine opkant van 13 cm op z'n plaats te houden, er komt geen gewicht aan. Het gewicht van het plafond (inclusief de randprofielen van de plagyp-D onderaan aan de gyproc ) wordt gedragen door de ophanging in het vaste plafond (beton). MSV kan technisch even goed, als je je daar beter bij voelt, doch misschien is dat wat overkill. Als je een opkant zou moeten maken van een meter hoog, zou dat wel beter zijn.

Voor de aanwerking tussen gyproc en beton. Dit is een situatie die wel meer bevraagd wordt, maar dan aanwerken van gipskarton aan bepleistering (de onderliggende abstractie is dezelfde: het scheurvrij aanwerken van gyproc aan een ander bouwmateriaal). Deze vraag is al in detail beantwoord op het pleisterforum in een ander topic: Randen van gyprocplafond voegband vs silicone. Daarom dat we je even doorverwijzen.