Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: randen van gyprocplafond: voegband vs siliconen

randen van gyprocplafond: voegband vs siliconen 20 juni 2015 21:28 #1

Hoe moet het nu echt om dat proper af te werken, die aansluiting tussen m'n gyprocplafond en de muren? Met voegband of met siliconen? Ik lees en hoor hier vanalles over, de ene gebruikt dit en de andere dat. Of kan het alle twee?

randen van gyprocplafond: voegband vs siliconen 21 juni 2015 09:31 #2

Eigenlijk moet je geen silicone of acrylkit gebruiken om de aanzet tussen je gyprocplafond en je muren af te werken, maar wel een papieren voegband. In de praktijk zal de afstand tussen je gyprocplaat en muur niet overal helemaal dezelfde zijn, en zal je op een aantal plaatsen geconfronteerd worden met de afgesneden kopse kanten van de platen (de gipskern dus). Als je in zo'n situaties gaat afkitten, kom je op stoffige, poreuze en droge ondergronden die helemaal niet geschikt zijn voor het hechten van silicone. Omdat de spleet tussen muur en plaat ook niet overal dezelfde is, wordt het probleem om af te kitten nog groter.

Waarom wordt dat dan zoveel gedaan? Omdat het heel snel kan (en dus heel goedkoop), en het geeft een vals gevoel van "een elastische voeg kan niet scheuren". Dat laatste klopt gedeeltelijk wel, maar de silicone kan zich wel lostrekken van de gipskern, zodat je het probleem verschuift. Het gebeurt ook dikwijls met silicone omdat veel mensen niet goed een papieren voegband kunnen plaatsen zonder luchtbellen of bobbels en er zich dan gemakkelijkheidshalve van af maken met de uitleg van afkitten...

Dus best doe je dat wel met papieren voegband (en wordt trouwens ook zo geadviseerd dor de fabrikanten), dat is eigenlijk technisch de enige goede manier om zoiets goed af te werken. Hoe ga je juist te werkt? Ja, dat is geen exacte wetenschap. Er zijn verschillende zienswijzen en manieren van werken. Ik kan enkel over de mijne spreken. Redelijk arbeidsintensief, maar wel heel sterk.
Eerst enkel met jointfiller de spleten dichten en dat in verschillende arbeidsgangen over elkaar totdat het geheel gelijk zit met het niveau van de plaat. Zien dat je geen klodders of bramen hebt, maar zeer glad afwerkt. Dan plak je een papieren voegband volledig horizontaal op de plaat tot tegen de muur aan, en duw je hem met je plamuurmes goed aan (net zoals voor een opliggende kopse voeg). Dan verder afsmeren (dikte papieren voegband uitwerken). Daarover finisher. Klaar.

Stel nu dat je een barst krijgt, dan gebeurt dit onder je voegband en blijft het onzichtbaar. Als het geheel zou gaan leven dan krijg je juist in de hoek een zeer recht doorlopend haarlijntje, eigenlijk ook onzichtbaar. Maar dat laatste is gewoonlijk te wijten aan onvoldoende stabiliteit van het onderliggende latwerk, dan wel van het leven van de gyproc.

Om dat laatste haarlijntje op te vangen, kan je wel tijdens de schilderwerken afkitten met een acrylkit, en wel na een eerste laag verf. Eventueel afspuiten hoort dus bij de schilderwerken en niet bij de gyprocwerken. Ik weet, hierover zijn zeer veel misvattingen: zowel bij sommige aannemers en architecten alsook bij bouwheren.

Laat ons de redenering omdraaien: als afkitten zo goed en handig zou zijn: waarom hebben de fabrikanten daar dan geen produkten voor in hun eigen assortiment?