Wanneer mag je nieuw pleisterwerk schilderen?

Jonge vrouw die nieuw pleisterwerk schildert.

Wat is de droogtijd van pleisterwerk? Hoelang moet je wachten om te schilderen? Wanneer is het droog genoeg?

Theorie en praktijk…

De theorie is zeer eenvoudig: je kan nieuw pleisterwerk schilderen (of behangen) als je nog een gehalte aan restvocht hebt van kleiner of gelijk aan 2%. maar dit is dan ook slechts de theorie.

Als je de factor tijd hierin wil berekenen, sta je voor een zeer moeilijke opdracht, omdat er zeer veel onbekende variabelen zijn. bv: luchttemperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, temperatuur en vochtigheid van de ondergrond, dikte van de pleisterlaag,… In dit proces is niet enkel de droogtijd van de pleister belangrijk, maar ook ander bouwvocht (beton, chape, vers onderliggend metselwerk,…) zal zijn invloed hebben op de vochtigheid van de omgevingslucht en dus onrechtstreeks de snelheid waarmee de muren hun vocht kunnen afgeven.

In de praktijk reken je van ‘een aantal weken in het beste geval’ tot meer realistisch ‘een aantal maanden’ > als je in volle zomer je ramen en schuifdeuren dag en nacht kan openzetten zal het sneller gaan dan wanneer je in de winter alles moet dichthouden.

Controle.

Een vochtmeter is natuurlijk het beste om te weten of je pleisterlaag reeds ok is. Niet iedereen heeft dat zomaar liggen, maar je kan via een verhuurcenter die toestelletjes huren voor een dag . (Opgelet, er zijn heel grote prijsverschillen in deze huurprijzen). Ofwel kan je er misschien wel een lenen in de verfwinkel. Als je er geen geld wil aan spenderen, is er nog de volgende ’truc’: je neemt een stuk plastiek (liefst doorschijnend) en dat kleef je op je muur, dat doe je zodanig dat het volledig rondom hermetisch is afgesloten en dat laat je zo enkele dagen hangen. Als er nog vocht in de muur zit en dat ‘zweet’ verder uit, dan krijg je condensvorming achter je plastiek. Komt er niks meer, dan is je pleister in principe klaar om af te werken met verf of behangpapier.

Hulp bij het drogen.

Je moet er rekening mee houden dat er niet enkel het droogproces is, maar ook het afbindproces. Van al het water in de pleister gaat ongeveer 70% verdampen en gaat de resterende 30% zich binden en uitkristalliseren met de gipsmoleculen. Hoe sneller en vooral hoe gelijkmatiger dit afbinden (kristalvorming) verloopt, hoe sterker en hoe beter je gipslaag. Deze kristalvorming is ook belangrijk voor de hechting aan de ondergrond. Geef je pleisterlaag de nodige tijd om deze processen te doorlopen en liefst zo gelijkmatig mogelijk, maar ook niet langer dan noodzakelijk. Dit is niet altijd eenvoudig: in een warme zomer in een ruwbouw zonder ramen zal het sneller drogen, waardoor het vocht veel sneller verdwijnt uit de gipslaag en in een koude winter wanneer alle ramen potdicht moeten blijven kan het vocht niet weg.

Je zal dus op een verstandige manier moeten verluchten en vocht evacueren: vooral continu verluchten is belangrijk. Dag en nacht een raam op kipstand zetten of de verluchtingsroosters open. Creëer zoveel mogelijk luchtstromen en indien nodig licht bijverwarmen. Te weinig verluchten kan resulteren in schimmelvorming. De schimmelvorming kan gaan van kleine zwarte puntjes tot dikke zalmroze vlokken. Deze schimmelvorming heeft geen nadelige invloed op de pleisterlaag, maar je zal de pleister wel moeten afwassen met de juiste produkten alvorens te schilderen.

Het gebruik van bouwdrogers en warmeluchtkanonnen. Als je dergelijke toestellen inzet, doe dat dan om de natuurlijke droging te ondersteunen door het creëren van luchtstromen en het evacueren van het vocht uit de lucht. Doe dit nooit om de droging op te jagen en te forceren of om de muren droog te blazen, je zou barsten kunnen veroorzaken en slechte aanhechting. Richt nooit -warme- luchtstromen rechtstreeks op de te drogen oppervlakte: plaatselijk te snelle droging veroorzaakt spanningen in de pleisterlaag en leidt tot beschadigingen.

Hoe werkt het?

Een pleisterlaag droogt van buiten naar binnen. Eerst geeft de oppervlakte zijn vocht af aan de lucht en daarna hoe langer hoe meer de dieperliggende lagen Na enkele dagen zie je dus de eerste witte vlekken verschijnen en de weken er na worden die vlekken hoe langer hoe witter en hoe langer hoe groter tot uiteindelijk alle bepleistering volledig wit ziet. Als je in de loop van dat droogproces dan iets tegen de muur zet, zal je zien dat het terug donker wordt, immers het achterliggende vocht kan op die plaats niet meer aan de lucht worden afgegeven. Als je dan te snel schildert, vooraleer al het vocht eruit is, gaat je verf afbladderen met alle gevolgen van dien.

Tips

Let op met snel te verhuizen naar een huis waar pasgeleden gepleisterd is en dat nog volop vocht aan het afgeven is: je zal niet de eerste zijn waar de gordijnen krimpen of waar de kussens van je nieuwe salon na een tijdje muf gaan ruiken. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor je gezondheid om in een vochtige omgeving te leven.

De allereerste 24 uur na het pleisteren laat je je pleister best tot rust komen zonder al te veel drogers en warmeluchtkanonnen. Geef de pleister eerst de kans om te ‘verstenen’, te ‘carbonateren’ anders kan je scheurtjes krijgen of zelfs barsten en losse plekken. Niet verwarmen tot hoger dan 23°C de eerste 24 uur. Die eerste 24 uur is de pleisterlaag ook nog heel zacht, als je er iets tegenzet (bvb een laddertje of plank) dan kan je heel makkelijk putjes hebben.

Veel schilderplezier !

4 antwoorden op “Wanneer mag je nieuw pleisterwerk schilderen?”

  1. Onze badkamer (in een 35 jarige woning) is bijna 4 weken geleden opnieuw bepleisterd. Volgens de plakker zou ik dit na een 4 tal weken mogen verven.Maar hier lees ik veel langere wachttijden,waar zit het verschil?

    1. Drogen van pleisterwerk wordt gerekend vanaf meerdere weken in het beste geval tot een aantal maanden in het slechtste geval. Dit zijn algemene termijnen van droging. Alles hangt af van de situatie ter plaatse: als het enkel de badkamer is en de pleisterlaag staat redelijk dun en je kan dag en nacht constant veel verluchten is 4 weken mogelijks haalbaar ja. Enkel je plakker kan dat in jouw situatie beoordelen.

      Je moet ook rekening houden met de rest van bouwvochtoin de woning. In jouw geval is het enkel de badkamer, waarbij de rest van de woning droog en verwarmd is. De woning is bewoond en wordt regelmatig verlucht. In een nieuwbouw die volledig gepleisterd wordt, zit er nog veel meer bouwvocht van bvb het nieuwe metselwerk en de chape. Eer dat allemaal droog is… Plus dat een nieuwbouwwoning/werf dikwijls dichtstaat; weinig tot geen constante verluchting. Dat moet je allemaal mee inrekenen.

      Zelf geef ik nooit een concrete termijn op om verder af te werken met verf of behangpapier. Omdat er te veel onbekende gegevens zijn die ik niet kan inschatten.
      Als je na die 4 weken wil beginnen schilderen op je nieuwe pleister, doe in elk geval altijd en test. Ofwel afplakken met plastiek folie zoals in het artikel beschreven, ofwel met een vochtmeter.
      Veel succes met de schilderwerken !!

  2. Beste,
    Een bepleistering dewelke door vochtproblemen terug is nat geweest, kan dan een controle gebeuren met een vochtmeter?
    Volgens mijn bouwheer is deze meting niet meer betrouwbaar.
    Alvast bedankt voor uw reactie

    1. Daarvoor dient net een vochtmeter. Het kan wel. Opgelet: bepaalde vochtmeters geven foutieve metingen onder invloed van bouwzouten/salpeters die kunnen voorkomen in pleisterwerk na vocht. Die bouwouten/salpeters worden door het vocht meegebracht uit het onderliggende metselwerk. In die zin heeft je aannemer wel gelijk. Goed opletten met welk toestel en hoe je meet.
      Als je wil weten of je pleisterwerk droog is alvorens opnieuw te verven, is er een truc. Je neemt een stuk doorschijnend plastiek en je kleeft dat op de muur en tapet het rondom volledig af met een vinyltape. Als het nu verder uitzweet, kan het vocht niet weg en krijg je condens achter de plastiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *