Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Leidingwater of putwater voor plakwerk?

Leidingwater of putwater voor plakwerk? 18 juni 2015 14:18 #1

Welk soort water moet ik voorzien als de plakker komt?

Kraantjeswater? Dat is misschien wel properder maar ook duurder voor mij. Of water uit m'n waterput? Dat is heel wat goedkoper en misschien wel beter voor het milieu (duurzaam waterverbruik) als ik op die manier water kan recupereren voor bezettingswerken?

Leidingwater of putwater voor plakwerk? 18 juni 2015 20:02 #2

Vooreerst, zowel leidingwater als putwater zijn in het verleden met goed gevolg gebruikt geweest om te pleisteren. Daar is geen discussie over, dus het kan allebei.

Eigenlijk kan je alle soorten water gebruiken voor plakwerk voor zover er geen verontreinigingen inzitten: dus niet enkel leidingwater of putwater, maar ook water uit je regenton, de vijver, het beekje achter de tuin ... maakt eigenlijk niet uit. Maar je moet wel zeker zijn dat er geen verontreinigingen in zitten, geen chemische of geen biologische, geen organismen. Om de eenvoudige reden dat die verontreinigingen aanleiding kunnen geven tot verschillende problemen tijdens of na het pleisteren.

Mogelijke problemen kunnen zijn:

Sommige zaken in het water zouden kunnen leiden tot een slechte verwerking van de gips, dat hij te traag droogt of juist te snel. Met een slechte kristallisatie (en dus mindere kwaliteit van gips achteraf) en een slechte aanhechting aan de muur. Eventueel kan hij zodanig moeilijk bewerkbaar worden dat de stukadoor geen glad oppervlak kan gerealiseerd krijgen.

Een ander element zou kunnen zijn dat je schimmels kan krijgen door organismen die zich in het water kunnen bevinden. Hoewel met een adequate en snelle droging kan dit ondervangen worden.

Wat je met waters, andere dan leidingwater, ook kan hebben is dat er bijvoorbeeld zand of kleine takjes kunnen inzitten. Bij menging met de gips zitten deze mee in de pleisterlaag, en deze onzuiverheden kunnen strepen trekken in de oppervlakte bij de afwerking. En kan je ook plaatselijk verzwakkingen krijgen in je pleisterlaag als gevolg van dit vuil. Als je een stukadoor hebt met een spuitmachine, kan dit zand de filters verstoppen met veel problemen tijdens de verwerking tot gevolg.

Daarom prefereer ik persoonlijk altijd leidingwater als dat beschikbaar is, dan weet je wat je hebt. Maar nogmaals, zuiver technisch kunnen in prinipe alle niet-verontreinigde waters. Als je beide hebt, laat dan steeds de keuze aan je plakker. Hij zal dan bij jou zien wat kan en wat niet kan. Zo vermijd je achteraf ook discussies mocht er toch één of ander probleem opduiken.