Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: oude muren proper maken voor het bezetten?

oude muren proper maken voor het bezetten? 18 juni 2015 14:06 #1

Ik ga m'n gelijkvloers verbouwen en helemaal opnieuw laten bezetten. Daarom ben ik nu die oude bruine bezetting met stro van de muur aan het kappen. Op de meeste plaatsen komt het er goed af, maar op sommige plaatsen moet ik toch wel ferm kappen en het geeft zoveel vuiligheid. Moet het er echt allemaal af? Of als er wat kleine brokjes blijven hangen, kan dat zoveel kwaad?

oude muren proper maken voor het bezetten? 18 juni 2015 20:23 #2

Eigenlijk zou dat er allemaal afmoeten. Je hoort links en rechts wel eens dat als je 70 à 80% van de oppervlakte proper maakt, de nieuwe pleisterlaag wel zonder problemen zal blijven hangen. Daar wil ik toch wel wat kanttekeningen bij plaatsen.

Die bruine kalkmortelbepleistering die er 'hier en daar' zo moeilijk afgaat, lost voor de rest wel heel makkelijk van de ondergrond. Neem dus geen risico's naar de toekomst toe. Als je later eventueel eens waterschade zou hebben of juist op die plek een spijker in de muur wil slaan om een schilderijtje op te hangen, loop je kans dat de oude pleister (en ook die nieuwe die er bovenop hangt !) daar alsnog los komt.

Zelfs met een fixatief, voorstrijk of grondering die je bezetter zal aanbrengen op het oude metselwerk alvorens te pleisteren, zal de aanhechting van die bruine kalkmortel niet verbeteren. Wat dan soms gebeurt wanneer er een nieuwe laag bezetting wordt over aangebracht, is dat door het gewicht en het langdurige vocht de oude bruine bezetting alsnog destabiliseert en loskomt tijdens de nieuwe bezettingswerken. Dan hangen de losgekomen stukken mee in die nieuwe bezetting en heb je grote kans op een slechte uitvoering, immers al dat zand trekt strepen tijdens het afwerkproces.

Een ander risico is dat je hier en daar stukken oude kalkmortel krijgt die dikker zijn dan de nieuwe bezettingslaag en dat je bezetter tijdens de werken moet beginnen kappen (in de natte pleister) om ze alsnog weg te krijgen op het moment dat hij zijn nieuwe bezetting tegen de muur aan het hangen is. Op die plaatsen zal de nieuwe pleisterlaag trouwens dunner zijn (soms te dun om goed te zijn, want daar plaatselijk een verzwakking van de nieuwe pleisterlaag) en kan je daar later spontane barsten krijgen.

...niks dan miserie dus.

oude muren proper maken voor het bezetten? 19 juni 2015 08:18 #3

Dank je wel voor de uitleg. Heb je enkele tips om op een makkelijke manier die laatste hardnekkige resten bruin bezetsel van de muren te halen?

oude muren proper maken voor het bezetten? 19 juni 2015 13:01 #4

Tips om restanten van oude kalkmortelbepleistering van de muur te halen? Je zal even moeten kijken wat voor jou het beste werkt, maar algemeen genomen is het 'beestenwerk' wat niemand nergens graag doet.

  • Als eerste tip voorzie in elk geval beschermingsmateriaal als stofmasker en veiligheidsbril en -indien mogelijk- zet zoveel mogelijk ramen en deuren open zodat het stof buiten kan.
  • Mijn ervaring is dat je op verschillende manieren die laatste resten bruine mortel kan weghalen van de muur; uiteraard zo lang mogelijk met hamer en beitel.
  • Ofwel een oude bijl gebruiken, dat ligt anders in de hand en in sommige situaties is dat een handiger werktuig > let op eens je een bijl voor zoiets gebruikt, kan je er achteraf geen hout meer mee hakken wegens te beschadigd. Omdat ik het als prof meermaals tegenkom, heb ik standaard een oude bijl mee in m'n gereedschapskoffer.
  • Afsteken met een oud plamuurmes. Ook hier weer, nadien kan je met dat plamuurmes niet meer plamuren, want de snijkant is helemaal beschadigd.
  • Sommige mensen gaan van die kleine stalen borsteltjes kopen en doen daar heel hun muren mee.
  • Een stalen borstel op je slijpschijf zetten is ook een manier die veel gebruikt wordt.
  • Een harde keerborstel, verstand op nul en blijven duwen en stompen tot alles weg is.
  • Hogedrukreiniger heb ik ook al gehoord, en dat werkt wel, maar dan staat achteraf heel je huis onder water, en zijn je muren zodanig nat dat ze veel langer gaan moeten drogen dan normaal na bepleistering. Om niet te spreken over mogelijke vochtschade aan je binnenschrijnwerk als deuren of trap, of korstsluiting in je elektriciteit. Plus het gevaar dat je al het zand tussen je voegen weg spuit als de originele mortel niet van goede kwaliteit zou blijken
  • ...

Dit zijn in de praktijk zowat de meest gebruikte manieren (eventueel gecombineerd met elkaar) om die laatste resten oude bezetting van de muur te halen. Zie wat voor jou werkt en uiteraard zijn er nog wel een aantal te bedenken.