Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: bepleistering: (geen) rechte muren?

bepleistering: (geen) rechte muren? 24 juni 2015 10:56 #1

Ik heb horen zeggen dat je niet altijd rechte muren kan maken met bepleistering. Klopt dat? Een muur moet toch altijd recht gemaakt worden door de plakker.

bepleistering: (geen) rechte muren? 25 juni 2015 21:31 #2

Dat hangt er vanaf hoe je dat bekijkt. 'In principe' kan de stukadoor 'altijd' een rechte muur maken.

't is te zeggen (en dat geldt zowel voor nieuwbouw met nieuwe rechte muren uit snelbouwsteen, alsook voor scheve oude muren gemetst met van die kleine oude handvormsteentjes) dat je binnen het 'normale' (en dus ook de 'normale' prijs) je als stukadoor een rechte muur moet kunnen maken met een pleisterdikte van maximum 1,5 cm. (Dat staat ook met zoveel woorden beschreven in de technische voorlichtingen van het WTCB). En daar wringt het wel eens.

Als je in nieuwbouw een muur hebt die per ongeluk slecht gemetst is, of een onzorgvuldige coffrage waardoor het beton niet recht gegoten is, of een poutrel die juist te breed is,... dan zit je al lang over die 1,5 cm en dan kan je die muur (idem voor plafonds) 'niet recht maken'. Ofwel moet je terug over de prijs gaan praten, maar er is niemand die dat graag doet.

In oude woningen (renovaties en verbouwingen), is het zo mogelijks nog erger. Door de aard van het metselwerk (die oude stenen met diepe voegen) vraagt het sowieso al meer pleister en werk om het recht te krijgen. Vroeger waren er ook geen normen om de dingen te doen, dus muren schelen soms meerdere centimeters bovenaan tegenover onderaan. Dan is het nog wel mogelijk om het recht te krijgen, maar zal er heel veel gips aan moeten, en is er heel veel werk aan. Of soms zijn er al enkele renovaties of veranderingen geweest, waardoor het metselwerk mogelijks ook onregelmatig is En zal er een hogere prijs tegenover staan. Maar dan kan in principe nog steeds 'recht' gemaakt worden.
Wat je soms wel hebt met die grotere en onregelmatige diktes, is dat je tijdens het droogproces spanningen krijgt in de dikte van de pleisterlaag wat dan kan leiden tot spontane barsten of holle plekken.

En heel soms is de toestand inderdaad zodanig dat je het NIET recht krijgt. bvb: de muur steekt onderaan enkele cm verder uit dan bovenaan. Dan zou je boven een dikkere laag gips moeten aanbrengen. Maar soms is daarboven een moulure die je niet mee hebt afgekapt omdat je ze wil recupereren. Dus kan je bovenaan geen dikkere laag gips leggen, maar moet je naar je moulure toewerken en dus kan je het niet rechtmaken. Er zijn dus -vooral in verbouwingswerken- een aantal situaties te benoemen waar je het echt niet recht krijgt en een aantal andere situaties waar je het rechte moet afwegen tegenover een soms aanzienlijke meerprijs en/of de kans op spontane barsten. Maar dat is een afweging die elke bouwheer voor zichtzelf moet doen en VOORAF afspreken met z'n stukadoor.

Als het echt niet 'recht' te krijgen is, zijn er gewoonlijk wel een aantal mogelijkheden om het 'visueel schoon scheef' te maken zodat je het niet ziet. Gewoonlijk worden dan de hoeken wel rechtgemaakt en laat men het uitgolven in het vlak van de muur zelf. Het beperkt je dan ook wel in de afwerking: als je het egaal verft zie je er niks van, maar behangpapier met een bepaald dessin zal niet kunnen. En op die plaats schilderijen en meubels plaatsen is ook niet altijd evident.