Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Schimmel op de muurbepleistering.

Schimmel op de muurbepleistering. 23 juni 2015 12:54 #1

Juist onder de raam op de slaapkamer hebben we allemaal van die zwarte schimmelpuntjes op de muur staan. :(
Hoe komt dat? En vooral: hoe geraken we daar terug van af?

Schimmel op de muurbepleistering. 23 juni 2015 21:17 #2

Die zwarte puntjes, die kan je wegnemen, dat is geen enkel probleem. Een middeltje dat goed helpt is javel. 1/3 javel op 2/3 lauw water. Eventueel eerst wat erover vernevelen of tamponneren en dan even laten inwerken en dan pas beginnen wrijven. Na de volledige behandeling moet je de muur wel afspoelen met schoon water.. Bewerking eventueel herhalen.
Hoewel, het is nog een middeltje uit grootmoeders tijd en ondanks dat het zeer effectief is en blijft, zijn er intussen ook meer performante producten beschikbaar. Even horen bij je plaatselijke drogist.

Hoe komen die zwarte puntjes daar nu? Het is een schimmel die goed gedijt in een vochtige omgeving, dus als je er last van hebt wil dat zeggen dat je op die plaats een -blijvende- vocht ophoping hebt. Het is altijd op één of andere manier gerelateerd aan vocht. En dat kan op verschillende manieren tot ontwikkeling komen.

Even een korte opsomming van de meest voorkomende:
  • Dikwijls als het onder een raam is, komt het van een koudebrug van bvb de vensterbank. De pleister bevindt zich op een koude plaats (in de winter) en het vocht uit de lucht slaat daar neer. Je schrijft dat het de slaapkamer is, slapen veroorzaakt veel vocht (ademen in een gesloten ruimte)
  • Eventueel kan er ook een waterinfiltratie van ergens rond de raam (niet goed afgekit langs buiten, of poreuze stenen/slechte voegen) zijn zodat de gips aldus lang blijft natstaan, maar dan zou het niet enkel schimmel zijn. Dan zou de gips zelf ook desintegreren (rotten).
  • Nog een reden dat dit fenomeen ontstaat (maar niet in jouw situatie), is bvb in een kleine badkamer met ontoereikende verluchting. Veel warmte en hoge vochtigheidsgraad is een ideale voedingsbodem voor deze schimmel.
  • Opstijgend vocht is ook een belangrijke boosdoener.
  • Dit fenomeen doet zich soms ook voor wanneer de woning juist gepleisterd is en er in het begin veel te weinig verluchting is om het bouwvocht te evacueren.
Dus om terug te komen op je beginvraag: Hoe geraken we daar van af?
Je kan ze wegwassen met javel of een ander product, maar ze zullen terugkomen als je niet ten gronde de oorzaak wegneemt. En dat laatste kan soms een groot probleem zijn. Ofwel moet je extra verluchting voorzien als het vocht binnenin huis geproduceerd wordt, ofwel zal je bouwkundige ingrepen moeten doen als het van buiten uit of van onderuit je huis komt.

Bij jou zijn de schimmels zwart, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ze komen voor in allerlei kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars of wit kan ook. De meest voorkomende schimmels in woningen zijn bvb Aspergillus, Cladosporium, Penicillium, Stachybotrys, Alternaria en Chaetomium, en die bestaan dan elk nog in verschillende (onder)soorten.

Hoewel het op het eerste zicht eerder onschuldig lijkt en eerder onesthetisch, kunnen lange termijn gevolgen wel erger zijn. Als dit lang genoeg aansleept, wil dit zeggen dat je pleister blijvend aan een verhoogd vochtgehalte is blootgesteld en hij zal dus wel degelijk rot worden (verkruimelen, afschilferen), eventueel - afhankelijk van de oorzaak - kunnen bouwzouten/salpeteruitbloeiingen optreden, of mogelijks andere schimmels die beginnen. Ook voor je gezondheid is het natuurlijk niet top om langdurig schimmels in je huis te hebben. Er zijn er enkele bij die wel degelijk risico's inhouden.